Honduras Tur Alejandro Aguilar familie Lindbak 2024 19

Besøk til Honduras

Møte med kaffebønder i Honduras

Anstendig arbeid i leverandørkjedene

Som medlem av Etisk Handel Norge har Lindbak forpliktet seg til å arbeide med aktsomhetsvurderinger for en bærekraftig forretningspraksis. Som aktør i næringslivet har vi en stor påvirkning på samfunnet og miljøet, og vi ønsker å være en aktiv bidragsyter til positiv utvikling, ikke bare i vår egen virksomhet, men i leverandørkjeden også.

Gjennom systematiske aktsomhetsvurderinger kartlegger vi faktiske brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold, og vurderer hvor risikoer for brudd er størst. Videre iverksetter vi tiltak for å stanse, forebygge eller begrense uakseptable arbeidsforhold.

Les vår Etisk Handel rapport

En tilnærming for gjennomføring av aktsomhetsvurderinger er å engasjere seg gjennom sosial dialog. Sosial dialog innebærer blant annet å dra på leverandørbesøk, der man observerer og snakker med menneskene som har tilknytning til leverandøren. Målet er å lytte, utarbeide og implementere tiltak som forhåpentligvis vil resultere i betydelige forbedringer knyttet til arbeidsforholdene hos leverandøren.

Sosial dialog i Honduras – Et ønske om ansvarlig kaffeproduksjon

Vi ønsker å handle etisk og bærekraftig kaffe. Dette innebærer ikke bare å sikre tilgang til høykvalitets kaffe, men også å sørge for at de menneske som er involvert i kaffeproduksjonen, arbeider under anstendige arbeids- og miljøforhold.

Som en del av vårt engasjement for etisk handel har vi vært på reise til Honduras og besøkt flere kaffefarmer, kooperativer og vaskestasjoner. Dette har gitt oss førstehånds innsikt i de lokale forholdene og utfordringene i kaffeproduksjonsprosessen. Gjennom denne direkte interaksjonen har vi hatt muligheten til å engasjere oss aktivt med lokale interessenter.

Sammen med kaffeleverandøren Cemo

Vi reiste sammen med Cemo, som har drevet med innkjøp av kaffe i Honduras i flere år. Med deres etablerte forbindelser og kjennskap fra tidligere reiser, var vi i stand til å effektivt organisere og gjennomføre mange besøk, noe som ga oss muligheten til å knytte kontakt med et mangfold av mennesker. Gjennom Cemo sine sterke relasjoner opplevde vi umiddelbart en ønskelig og tillitsfull kontakt med de menneskene vi besøkte.

Møte med hardtarbeidende og dedikerte kaffebønder

I Honduras møtte vi dedikerte kaffebønder som jobber under ganske krevende forhold for å produsere kaffe i verdensklasse. Kaffedyrking i Honduras foregår ofte i kupert terreng med utfordrende infrastruktur. Mange gårder er vanskelig tilgjengelige, og arbeidet med innhøsting er tungt og manuelt. For å frakte kaffen brukes ofte muldyr og firehjulsdrevne biler som kan ta seg frem i terrenget.

Hvordan brygger kaffebønder kaffe i Honduras?

Mange kaffebønder i Honduras har ikke tilgang til strøm, og dermed heller ikke mulighet til å bruke kaffetrakter, vanlig komfyr eller vannkoker. Likevel har de utviklet en tradisjonell og effektiv metode for å brygge kaffe – en prosess som har vært brukt i generasjoner. I Las Flores, Santa Barbara i Honduras besøkte vi Luis Delcid. Luis er en dedikert kaffebonde som dyrker kaffevarianten Paraneima. Sammen brygget vi kaffen, nøt de unike smakene og fikk et innblikk i håndverket bak hver kopp.

Hvordan ser egentlig et kaffebær ut?

På kaffegården til Mario og familien i Honduras dyrkes noen av de beste kaffebønnene du kan få tak i. 1700 meter over havet, jobber de under krevende forhold for å produsere kaffe av høyeste kvalitet. Se hvordan kaffebærene ser ut og hvordan de foredles.

Se på video

Besøk hos Griselda Zelaya

I Ojojona, Honduras, besøkte vi Griselda Zelaya, en inspirerende kaffebonde som grunnla Finca Jericho i 2010. Hun ønsker å bevise at også kvinner kan lykkes i kaffeproduksjon – og det har hun gjort med stor suksess.

Direkte handel og et nytt samarbeidsprosjekt

På reisen besøkte vi også Lempira-regionen, hvor vi møtte kaffebonden Alejandro Aguilar. Han tok over ansvaret for familiegården i ung alder, og har siden jobbet målrettet for å videreutvikle den. Vi er stolte over å kunne inngå et samarbeid med Alejandro og satse på salg av kaffe fra gården hans. Gjennom direkte handel sikrer vi at Alejandro får en rettferdig betaling for kaffen, noe som gir ham økonomisk trygghet og muligheten til å investere i fremtiden. Med støtten fra dette samarbeidet er han nå i gang med å bygge et nytt hus med innlagt vann – et viktig skritt mot bedre levekår for både ham og familien.

Kaffen Midnattssol

Resultatet av vårt samarbeid med Alejandro er en eksklusiv kaffe kalt "Midnattssol". Denne mellombrente kaffen har en harmonisk smaksprofil, inspirert av det vakre rødskjæret på himmelen under midnattssolen. Gjennom dette initiativet viser vi hvordan direkte handel kan gi både bedre kaffe og bedre levevilkår for de som dyrker den.

Les mer om Midnattssol

Vil du vite mer om Etisk Handel og vår reise til Honduras?