God belysning på arbeidsplassen er viktig for dine ansatte gjennom arbeidsdagen. Men å skape optimale lysforhold er ikke alltid like lett. For det er med lys som med all annen ergonomi: Variasjon er viktig.
Mange har en oppfatning om at mye lys er bra, mens lite lys er dårlig. Det er en sannhet med modifikasjoner. I følge Stig Pettersen, forhandleransvarlig og lysekspert i Glamox, kommer misforståelsen av manglende kunnskap og opplæring på fagfeltet lys og ergonomi i Norge. Er kontorlyset mest behagelig når du skygger for øynene? Da har du nok for mye overlys, og bør vurdere en mer variert belysning.
Godt arbeidslys er veldig individuelt
Hva som oppfattes som bra lys varierer veldig fra person til person. Når vi passerer 30 år spretter kurven for lysfølsomhet i været. Derfor er alder én av mange faktorer som påvirker hva godt lys er.
En annen viktig faktor er blendingsforholdet og lysfordeling. Undersøkelser viser at en av tre medarbeidere sliter med hodepine på grunn av feil belysning. Ofte kommer dette av et blendingsforhold som skaper ubehag.
Ubehaget utvikles til hodepine, som igjen kan føre til smerter i nakke og rygg. I tillegg trigges stresshormoner i kroppen når man får feil lys.
En tredje faktor er belysning på– og rundt skjerm. Tallet på antall ansatte som sitter foran en skjerm en hel arbeidsdag er skyhøyt. Og akkurat som med tv-en hjemme i stuen, så får vi dårlig kontrast når solen treffer skjermen.
Det samme gjelder om skjermen får for mye lys på seg fra belysningen på kontoret. Ofte har man lysarmatur rett over skjermen, og det treffer skjermbildet, slik at du får alt for dårlig kontrast. Da kommer mysingen.
Og etter hvert hodepinen.
Løsningen er ofte, ”mot alle odds”, å skru ned lyset.
Skru ned lyset på kontoret!
Lysekspert Stig Pettersen mener at vi på arbeidsplassen ofte har generelt god belysningen, men for å bedre arbeidsforholdene var det behov for mer variasjon og personlige tilpasninger. Hans erfaring er at det ikke alltid er for lite lys på arbeidsplassen som er problemet. Løsningen er ofte, ”mot alle odds”, å skru ned lyset.
- Vi mennesker er tilpasset lyset utendørs med både lys og skygge. Når vi sitter innendørs i et flatt, kraftig lys, vil kroppen ubevisst kompensere ved å anstrenge muskulaturen rundt øynene. Dette gjør oss slitne og vi kan få hodepine, forteller Pettersen.
Ved å tone ned lyset blir kontrasten i skjermen bedre og lyset oppleves som mer behagelig. Helst bør all belysning i kontorlokaler kunne dimmes eller varieres.
En god løsningen er et godt generelt opplys/nedlys fra et hengearmatur, kombinert med en bordlampe som gir leselys der det trengs.
Inspirasjon til belysningMed dimming kan du tilpasse lyset til det som er best for akkurat deg. Takket være moderne LED-teknologi får man kjøpt veldig energiøkonomiske skrivebordslamper. Slik unngår man også problemer med lamper som blir varme.
Når var sist gang du sjekket belysningen i dine kontorlokaler?