Å velge riktig farge til kontoret er med på å skape et godt arbeidsmiljø. De fleste vet at farger påvirker både kropp og sinn, men hvordan kan vi bruke farger til å øke trivsel og effektivitet gjennom arbeidsdagen?
Smart fargebruk er som å gi arbeidsstokken et kosttilskudd.
Farger kan gi de ansatte en real energiboost. Og som vi alle vet, er det en stor fordel om staben holder seg i god form.
- Farger gir energi og skaper trivsel
- Farger inspirerer
- Farger øker kreativitet og effektivitet
Selv om vi vet at farger er bra for oss, kan eksperimentering med farger være en krevende øvelse utenfor komfortsonen.
Tør vi å bruke den fargen? Blir ikke det litt "out there"? Og er den fortsatt moderne om 3 år?
Frykten for å bruke farger er godt etablert gjennom det moderne, stramme og minimalistiske uttrykket vi har blitt så vant til.
Så her er en utfordring:
I universet av farger finnes det mest sannsynlig muligheter du ikke var klar over. La dette bli året hvor du ser farger med nye øyne!
Se video: Disse fargene trives vi best med på arbeidsplassen.
Hvordan påvirker farger oss?
I mange tiår har eksperter og forskere studert betydningen av farger, og hvordan de påvirker atferd hos mennesker. Forskningen viser at menneskers respons på farge er subjektiv, men at man gjennom psykologisk vitenskap kan forutsi hvordan vi reagerer på på en farge.
Det betyr at vi kan spå hvordan vi reagerer på en rød sofa, en grønn vegg, en oransje lampe eller et lilla møterom.
Når vi forstår hvordan fargene utløser ulike følelser, kan vi bruke farger til å skape funksjonelle rom med god atmosfære – som fremmer både trivsel og effektivitet gjennom arbeidsdagen.
Fargene og deres egenskaper.
En som lærte oss mye om fargenes egenskaper, var den berømte maleren Leonardo Da Vinci. Han var tidlig ute med å definere seks primærfarger, med hjelp fra elementene han så i verden rundt seg: Natt, himmel, vann, flamme, jord og luft.
Han forklarte deretter hvordan de kulørte parene kunne blandes, for å få fram flere farger. Dette var starten på det vi kjenner som fargehjulet.
Men farger er komplekse greier. For det ikke bare fargen i seg selv som har betydning; Intensitet og nyanse er også viktig. Som en regel kan vi si at høy intensitet stimulerer, mens lav intensitet beroliger.
De små nyansene i hver farge er noe vi er godt trent til å oppfatte. På det meste klarer vi å oppfatte 10 millioner nyanser. Og hver nyanse sender ulike signaler til hjernen.
Et eksempel på nyanser er fargen hvit. Hvis du besøker en fargeforretning vil du kunne se 10, 20, ja kanskje 100 forskjellige hvitfarger. Du har kremhvit, eggehvit, gråhvit, rosahvit etc.
De ulike fargene (og nyansene) kan uttrykke ideèr, fremkalle stemninger, eller lede øyet mot et gitt punkt. Og på grunn av fargenes psykologiske virkning, har de mulighet til å gjøre et viktig inntrykk.
Som Da Vinci var inne på – vi assosierer farger med ting i naturen og omgivelsene rundt oss. Slik har vi opparbeidet oss en forståelse for hva de kommuniserer.
Hva er det med fargen blå, for eksempel?
Hvis du spør 10 mennesker om hva som er deres favorittfarge, vil mest sannsynlig 6 svare blå.
Blå blir sett på som en intellektuell farge. Blå representerer tillit, effektivitet, logikk og kommunikasjon. Den gir oss følelsen av flyt og problemfrihet, noe som gjør at vi senker stressnivået og tar det litt med ro.
Nyanser av blått, sammen med grønt og blågrønt, er farger som vi presterer godt i.
Blå er derfor en god farge i kontorområder som krever fokus og konsentrasjon.
Gult - for optimisme og håp!
Gul (og ulike nyanser av gul) har stått i sentrum på mange ulike messer for kontormøbler og interiør, og en farge som har blitt kåret til årets trendfarge flere ganger oppover årene.
Gul er en svært følelsesmessig farge som representerer kreativitet, vennlighet, optimisme og selvtillit. Gult kan innlemmes for å stimulere til positivitet, kreativitet og lykke.
Den maskuline, dominerende og kjærlige rødfargen.
Rød er en veldig dominerende og fysisk farge. De fleste av oss kjenner den best som «varselfarge».
Rødt representerer også kjærlighet, kraft, lidenskap og varme, og vi ser den ofte i bruk på teater, kino og i sportssammenhenger. Rødt kan stimulere til diskusjon og argumentasjon, fordi den øker adrenalinet i kroppen.
Men på grunn av sin dominans, er rød en farge man skal være forsiktig med å bruke på kontoret. Men den kan være fin til kontrastbruk, eller som hovedfarge i kontorområder hvor det foregår fysisk anstrengelse.
Ingenting er så naturlig som grønn.
Grønn er, naturlig nok, nært koblet til naturen. Det er en farge som er svært behagelig for øynene. Den gir en god følelse av balanse og harmoni og er en meget fin farge på kontorer hvor folk jobber lange dager – fordi den krever minimalt justering fra øyet.
Grønn er fargen som fremkaller mest enighet, og i psykologien er grønn en farge som forbindes med mental og fysisk avslapning, og skal dermed være stimulerende mot anspenthet og nervøsitet. Grønt i form av planter eller møbler vil derfor direkte kunne bidra til trivsel på arbeidsplassen.
Grønn er en god farge på medisinske kontorer og i sykehus – og i samspill med blåtoner på kontoret
Lilla symboliserer eksklusivitet.
Lilla er en farge som formidler både åndelighet eller luksus. Det kan fremme intellektualitet og fordypelse – men bør brukes forsiktig ettersom for mye lilla (eller feil tone) kan ha stikk motsatt effekt.
Lilla er, på lik linje med blått og grønt, en rolig farge som kan balansere det vi opplever som levende og energisk.
Oransje er komfortfargen.
Oransje blander det fysiske (røde) med det emosjonelle (gule). Dette skaper en unik følelse av komfort.
Oransje, sammen med brunt og gull er ofte forbundet med det lune og varme. Når den brukes riktig, er oransje en morsom og deilig farge som gjør seg godt i sosiale soner, spiseplasser og møteplasser.
Den grå musa.
Grå er en av de mest brukte fargene i norske kontorlokaler. Mange mener at «verden har blitt grå» og det er nok mye sant i det. Grått er safe, men for mye grått blir stramt og stivt.
Både nybygg av hus og kontorer utformes ofte i grått – fordi det hverken irriterer eller inspirerer noen. For mye grått kan skape en deprimerende stemning, men i kombinasjon med andre farger og som en del av en større palett, kan det bli riktig så flott.
Sånn sett er det bedre å velge farger som har grått i seg, enn å velge grå som primærfarge.
Å se fargen slik den faktisk er.
Mange opplever at fargen man har valgt på et møbel ikke blir som det var tenkt. Eller at fargen plutselig ser annerledes ut når man får den på veggen.
Hvis du tar en farge på en lys bakgrunn, vil den se mørk ut. Gjør du det samme mot en mørk bakgrunn, vil fargen virke lysere.
For å komme nærmest mulig fasiten bør du se hvordan den blir på en mørk bakgrunn.
Å utvikle en fargepalett for kontoret.
En fargepalett bør aldri bli til ved tilfeldigheter. Den bør bestå av flere farger som komplimenterer hverandre, eller av farger som skaper gode kontraster.
Dagny Thurmann er en av Norges fremste fargeeksperter. Hun driver Norges eneste fargestudio, og gjennom samarbeidet med Lindbak har hun vist ulike måter å bygge gode fargepaletter for kontorlokaler.
De vanligste formene er monokrome, analoge og komplementære fargepaletter
En monokrom fargepalett er enkelt forklart en palett som består av ulike nyanser av samme farge. Dette er en fremragende måte til å framkalle ro og konsentrasjon i et kontorområde.
En analog fargepalett består av farger i samme kvadrant av fargesirkelen.
Den analoge fargepaletten skaper langt større liv og tydeligere kontraster enn den monokrome, men har fortsatt godt med harmoni og balanse i seg.
Den komplementære paletten har størst kontrast av de vanligste palettene. Her henter man ut ulike farger (ikke bare nyanser) som står godt til hverandre. En komplementær palett vil øke kreativitet, lekenhet og åpenhet i et kontorområde.
Ønsker du større grad av eksperimentering, kan du gå får en triær, splittkomplementær eller rektangulær palett.
Hvilke farger bør du gå for?
Til syvende og sist, så vil folk arbeide best i lokaler som de selv har innvirkning på. Men at alle skal få velge sin egen farge lar seg sjeldent gjøre.
Derfor bør du i all hovedsak tenke på:
- hvilken funksjon det bestemte området har
- hvilken stemning/atmosfære du ønsker å skape
.. og hvor langt du villig til å gå.
Det er, som du sikkert skjønner, ingen fasit.
Men blå, blågrønn og gult er et godt sted å starte. Dette er farger som booster kreativitet, effektivitet og trivsel på jobb. Resultatet er en fargepalett som vil gi fantastiske arbeidsdager, for verdifulle mennesker.