I Stock 1130595856 Kaffe Mennesker Møte

Kaffe på jobben styrker trivselen og øker effektiviteten

Gode kaffeløsninger tiltrekker dyktige ansatte

Hvis du vil øke trivselen til de ansatte og samtidig få de ansatte til å jobbe enda mer effektivt? Da bør du satse på kaffe på jobben med daglige kaffepauser.

Kaffeundersøkelsen 2019 fra Ipsos Connect viser at 7 av 10 nordmenn drikker kaffe hver dag. Totalt kaffekonsum i Norge ligger i snitt mellom 3,7 til 5,3 kopper pr. dag blant kaffedrikkere. Menn drikker totalt sett mer kaffe enn kvinner, og spesielt på jobb og det drikkes omtrent like mange kopper hjemme som på jobb.

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, og kaffen blir ofte omtalt som «den sosiale oljen» – også på arbeidsplassen.

– Den koffeinholdige drikken er et av de enkleste og rimeligste midlene en arbeidsgiver kan bruke for å få effektive og fornøyde ansatte, sier Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon (NKI).

Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon (NKI).

Trendy med kaffehjørner på jobb

En tydelig trend i det moderne kontorlandskapet er gode kaffeløsninger. Det er ikke lenger nok med en kaffetrakter eller gammel kaffemaskin, ansatte ønsker gjerne en innbydende og sosial møteplass, mener Grydeland og fortsetter:

- Arbeidstagere ønsker at arbeidsgiver satser på dem, og at det legges til rette for trivsel og godt arbeidsmiljø. Noe av det enkleste grepet en leder da kan gjøre, er å velge gode kaffeløsninger. Dette er også noe av det rimeligste en arbeidsgiver kan gjøre for å beholde dyktige og trivelige ansatte.

Det finnes en rekke ting du kan gjøre for å sørge for at både kaffen hjemme og kaffen fra kaffeautomaten på kontoret smaker best mulig.

Kaffepausen gir motivasjon og økt produktivitet

Flere utenlandske studier hevder at kaffepausen på jobb gir økt produktivitet, konsentrasjon, bedre hukommelse og trivsel. I tillegg er kaffe mildt oppkvikkende og inneholder sentralstimulerende stoffer som påvirker hjernen. En tidligere britisk studie har blant annet vist at koffein forbedrer hukommelsen og gir økt konsentrasjonen.

Samtaler rundt kaffemaskinen er gjerne alt fra jobbrelatert, til private ting. Kaffemaskinen fungerer litt som en bar, og man tenker gjerne ikke over at man tar en pause og slår an en prat. Det blir et møtepunkt og en sosial funksjon.

I tillegg til at kaffepausen kan gi fordeler jobbmessig, fordi man knytter bånd, er dette avbrekket også bra for arbeidsinnsatsen.

Lindbak Februar2015 36-showrom_Trondheim-ansatte

Slik skaffer du gode kaffeløsninger på jobben

NKI får stadig henvendelser fra store norske virksomheter som har spørsmål om kaffe, og kaffeløsninger på arbeidsplassen.

Gjennomgang av flere anbudsdokumenter avdekker ofte innkjøpernes manglende kunnskap om kaffe, tilberedningsmetoder og de ulike systemene som finnes på markedet. Konsekvensen blir dårlige eller uklare kravspesifikasjoner og mye unødvendig tid går tapt på begge sider, ifølge NKI.

  • De fleste arbeidsplasser ønsker god kvalitet på både utstyr og kaffe, til en rimelig pris. Og gode løsninger gir igjen fornøyde ansatte. På bakgrunn av dette har NKI utarbeidet en veileder for å hjelpe arbeidsgivere til å utforme gode anbudsdokumenter.

Se mer på kaffe.no sin innkjøpsguide på kaffe på arbeidsplassen.

Kaffe No Veiledning Innkjøp