Mobil jobbing kaffe

Slik holder du kroppen og hodet i gang på hjemmekontor

De fleste beveger på seg mye mer i løpet av en arbeidsdag enn de er klar over. Det blir først åpenbart når man havner på hjemmekontor, der skrivearbeid, pauser og møter gjerne tilbringes i den samme stolen. Det har gått bra for en periode, men når hjemmekontor blir den nye normalen, bør du ta med deg disse tipsene for å ta vare på kroppen.

- Å bruke kroppen variert er viktig. Men det handler ikke bare om trening, selv om det betyr mye i seg selv. Det handler også om variasjon i løpet av dagen, hvor vi bruker kroppen variert, men ikke nødvendigvis får opp pulsen, sier Åsta Øvernes, spesialrådgiver ergonomi i Avanova.

Øvernes nevner det å gå fra bilen eller busstoppet til jobben, kanskje opp noen trapper til kontoret, hente kaffe i løpet av dagen og gå fra kontorplassen til møterommet som eksempler på de små «øktene» med bevegelse kroppen får gratis i løpet av arbeidsdagen.

Aasta Oevernes
Lopetur langs skogsalle dame natur gront

Bevegelse er bra for både kroppen og hodet

– Dette må vi kompensere for på hjemmekontoret, og det krever at vi i større grad tar aktive valg. Du kan bytte ut turen til jobben med en gåtur i nabolaget før arbeidsdagen starter eller i lunsjpausen, og innimellom reise deg opp å gå litt i løpet av dagen. Det gjør ikke bare godt for kroppen, men også for hodet og konsentrasjonen, poengterer Øvernes.

Fysioterapeuten understreker at også de aller minste bevegelsene er viktig.

- Tenk på hvor mye du beveger på nakken i et vanlig møte, og at øynene dine får fokusere på personer og objekter på ulike avstander, selv om du sitter i ro på en stol. Alle disse små, men viktige bevegelsene mister du når du sitter i videomøte og ser rett fram, og på lik avstand hele tiden, forklarer hun.

Unngå samme posisjon over tid

Kjersti Skarpodde Paulsen i Lindbak er glad for gode tips om bevegelse i løpet av arbeidsdagen. Hun påpeker at du også ved skjermen bør variere posisjon.

- Beveg på beina, for eksempel med et fotbrett foran stolen, varier sittestilling hvis stolen kan justeres, stå deler av dagen hvis du har hev-senk-bord, alt dette bidrar også til de små variasjonene kroppen trenger, foreslår Kjersti.

Hjemmekontor hos Kjersti 2

Øvernes’ tips til bevegelse på hjemmekontoret

- Ved lange videomøter, ta initiativ til en ti minutters pause midtveis. Ikke bruk pausen til å sjekke mail, men gå deg en tur.

- Rull på skuldrene når du sitter lenge og skriver, og beveg på nakken og øynene i løpet av arbeidsdagen.

- Man skal ikke bruke arbeidsdagen på husarbeid, men bruker du 10 minutter av lunsjen på å henge opp en klesvask gir det gjerne like mye variasjon for skuldrene som noen enkle skulderøvelser – og du får hengt opp klesvasken.

- Vet du at du har en lang dag med mange videomøter, vær ekstra bevisst på å gjøre små bevegelser underveis, og få deg gjerne en tur eller treningsøkt før eller etter jobb den dagen. Det liker kroppen!

Yoga hjemme dame treningstoy gronne planter 2021 04 29 192207

Aktiv start på dagen - også hjemmefra

- Mange har sagt at de savnet sykkelturen til jobben de dagene de sitter på hjemmekontor. Men det er jo bare å starte sykkelturen eller spaserturen som vanlig om morgenen, du bare sykler eller går tilbake til deg selv etterpå, foreslår Åsta Øvernes.

Trening ute mann drikker vann
I Stock 637326878 kaffe