Haag Capisco Puls tavler Offecct Carry On mennesker arbeidsplass moteplass

Slik velger du riktige kontormøbler til arbeidsplassen

Kontormøbler påvirker både trivsel og produktivitet på arbeidsplassen. I tillegg til riktig kontorstol og arbeidsbord er det også viktig å velge praktisk tilbehør og gode møbler for oppbevaring.

Stillesitting og sittestilling

Jobber du på kontor, er sannsynligheten stor for at du sitter stille på plassen din mange timer i løpet av arbeidsdagen. Med det kommer også risikoen for belastningsskader og andre helseplager relatert til sittestillingen, dersom du ikke har gode og tilpassede kontormøbler.

Grunnleggende faktorer som at høyden på kontorstolen og arbeidsbordet må stå i forhold til hverandre, blir ofte nedprioritert til fordel for eksempelvis design eller pris.

Her får du noen grunnleggende tips om hva du bør fokusere på når du skal velge kontormøbler til arbeidsplassen.

Interstuhl pureis3 milieu 12

Viktig å tenke på når du velger kontorstol

For å opprettholde komfort og konsentrasjon gjennom hele arbeidsdagen, er det viktig med en god kontorstol som gir en god og ergonomisk riktig sittestilling. I dag er det en selvfølge at både høyde og vinkelen på ryggen på en kontorstol kan justeres, men det betyr ikke nødvendigvis at sittestillingen din er optimal.

«I en passiv arbeidshverdag, blir forebygging av helseplager en stadig viktigere faktor. Arbeidsstasjonen til de ansatte bør utformes med utgangspunkt i riktig sittestilling»

Grethe Olaussen, seniorrådgiver interiør.

Haag Creed 6006 Aarsland VID arbeidsbord arbeidsplass menneske kopi

Skal du kunne sitte avslappet med god støtte, er det viktig å ha tilnærmet 90 grader bøy både i albueleddet og i knærne. For å få til dette og samtidig ha god støtte til korsryggen - gjerne i form av en egen pute - er du avhengig av å kunne justere både sittehøyde og -dybde.

Velger du en stol med armlener er det viktig at disse er justerbare i høyden, slik at de gir god støtte og avlastning til armene, og lar armene hvile selv om du bruker tastatur og mus. Ideelt sett bør armlenene også være justerbare i bredden, slik at kontorstolen lettere kan tilpasses ulike kroppsstørrelser.

2023 Xeneta Posthuset Oslo 8 menneske arbeidsplass capisco

Se et utvalg av ergonomiske kontorstoler

Viktig å tenke på når du velger arbeidsbord

Når du har justert alle elementene på kontorstolen, slik at du har en optimal sittestilling, er neste steg å tilpasse arbeidsbordet i henhold til stolen. Det er viktig å tilpasse kontormøblene i denne rekkefølgen, slik at det er sittestillingen som blir utgangspunktet for arbeidsstillingen din, at du ikke forsøker å tilpasse sittestillingen etter hvordan arbeidsbordet er utformet.

Et enkelt arbeidsbord kan gjøre nytten så lenge det er tilpasset hver enkelt ansatt. Dersom arbeidsbordet er uten funksjon for hev og senk er det viktig å ta mål slik at du beholder den gode arbeidsstillingen som en godt justert stol legger til rette for.

Med muligheten til å heve og senke arbeidsbordet får du derimot muligheten til å justere bordet i akkurat den høyden som passer. Et slikt bord gir også muligheten til å jobbe stående, noe som kan bidra til en kjærkommen variasjon i løpet av arbeidsdagen.

Aarsland VID 1 arbeidsbord hevsenk menneske

Se et utvalgte av ergonomiske arbeidsbord:

Viktig å tenke på når du velger oppbevaring til kontoret

I en praktisk og effektiv arbeidsdag på kontoret inngår også det å ha funksjonelle og estetiske møbler og ordninger for oppbevaring, enten det er snakk om skap, hyller eller en kombinasjon av disse.

Oppbevaringen skal bidra til systematisering og orden, noe som gjerne innebærer muligheten til å få ting ute av synsfeltet. Samtidig vil det også være utstyr og gjenstander du har behov for å ha lett tilgjengelig.

Balansen i oppbevaringsmøblene må altså være god, og det vil i mange tilfeller lønne seg å starte med færre hyller og skap enn nødvendig, og utvide i tråd med det faktiske behovet.

Haag Capisco 8106 groon arbeidsplass hjemmekontor kvadratisk

Dette tilbehøret trenger du på arbeidsplassen

Når det kommer til tilbehør til kontoret, spenner dette fra utstyr relatert til arbeidsstilling til mer praktiske bruksting som søppelbøtter og ledningsstrømper.

Riktig høyde på pc-skjermen er viktig, og har direkte innvirkning på hvordan du sitter ved kontorpulten. Når du sitter på stolen og ser rett fram, skal øynene dine være på høyde med øvre kant av pc-skjermen. For å få til dette kan du bruke et skjermstativ eller en monitorarm, som enten festes på selve arbeidsbordet eller monteres opp på veggen.

Gotessons ZAP pc menneske arbeidsplass

En ryddig og organisert arbeidsplass bidrar i mange tilfeller også til et ryddig hode. Utstyr som ledningsstrømper, ekstra hyller under bordplata til småting, og andre smarte oppbevaringsløsninger kan heve produktiviteten.

Ryddig arbeidsplass Lindbak Kondator 2

For å unngå visuelle forstyrrelser og redusere støy kan en skjerm være et effektivt hjelpemiddel. Skjermen kan enten stå på gulvet eller monteres på arbeidsbordet, og bør være så høy at du ikke eksponeres for kolleger som passerer arbeidsstasjonen din.

Abstracta Softline arbeidsplass kvadratisk

Din lokale rådgiver

Design og utforming av lokaler spiller også inn trivsel og produktivitet. Vi har sterk kompetanse og lang erfaring fra å bistå våre kunder med å utforme både kontorlandskap og enkeltkontorer. Etter ønske kan vi bistå med alt fra tegning og planlegging av lokaler til valg av møbler, farger og øvrig interiør.

Lindbak Troms H42 B5076