Har du riktig belysning på arbeidsplassen?

God belysning på arbeidsplassen er viktig for dine ansatte gjennom arbeidsdagen. Men å skape optimale lysforhold er ikke alltid like lett. For det er med lys som med all annen ergonomi: Variasjon er viktig.

Mange har en oppfatning om at mye lys er bra, mens lite lys er dårlig. Det er en sannhet med modifikasjoner.

I følge Stig Pettersen, forhandleransvarlig og lysekspert i Glamox, kommer misforståelsen av manglende kunnskap og opplæring på fagfeltet lys og ergonomi i Norge.

Er kontorlyset mest behagelig når du skygger for øynene? Da har du nok for mye overlys, og bør vurdere en mer variert belysning.

Godt arbeidslys er veldig individuelt.

Hva som oppfattes som bra lys varierer veldig fra person til person. Når vi passerer 30 år spretter kurven for lysfølsomhet i været. Derfor er alder én av mange faktorer som påvirker hva godt lys er.

En annen viktig faktor er blendingsforholdet og lysfordeling. Undersøkelser viser at en av tre medarbeidere sliter med hodepine på grunn av feil belysning. Ofte kommer dette av et blendingsforhold som skaper ubehag.

Ubehaget utvikles til hodepine, som igjen kan føre til smerter i nakke og rygg. I tillegg trigges stresshormoner i kroppen når man får feil lys.

En tredje faktor er belysning på– og rundt skjerm. Tallet på antall ansatte som sitter foran en skjerm en hel arbeidsdag er skyhøyt. Og akkurat som med tv-en hjemme i stuen, så får vi dårlig kontrast når solen treffer skjermen.

Det samme gjelder om skjermen får for mye lys på seg fra belysningen på kontoret.

Ofte har man lysarmatur rett over skjermen, og det treffer skjermbildet, slik at du får alt for dårlig kontrast. Da kommer mysingen.

Og etter hvert hodepinen.

Se vårt utvalg av belysningsprodukter i vår nettbutikk her

Skru ned lyset på kontoret!

For en tid tilbake, var lysekspert Stig Pettersen ute på befaring hos Inter Revisjon i Trondheim, på oppdrag fra Lindbak.

Her var belysningen generelt god, men for å bedre arbeidsforholdene var det behov for mer variasjon og personlige tilpasninger.

Løsningen var, ”mot alle odds”, å skru ned lyset. Det er ikke alltid for lite lys på arbeidsplassen som er problemet.

–Vi mennesker er tilpasset lyset utendørs med både lys og skygge.Når vi sitter innendørs i et flatt, kraftig lys, vil kroppen ubevisst kompensere ved å anstrenge muskulaturen rundt øynene. Dette gjør oss slitne og vi kan få hodepine, forteller Pettersen.

Inne på revisormedarbeider Guri Solbergs kontor var det godt med lys. Faktisk litt for mye lys, etter Pettersens smak. Han justerte ned lyset på Solbergs hengearmatur og installerer en bordlampe. Så spurte han hva hun syntes.

– Dette var ikke så dumt, har aldri tenkt på at jeg har hatt for mye lys, var svaret fra Solberg.

Ved å tone ned lyset blir kontrasten i skjermen bedre og lyset oppleves som mer behagelig. Helst bør all belysning i kontorlokaler kunne dimmes eller varieres.

En god løsningen er et godt generelt opplys/nedlys fra et hengearmatur, kombinert med en bordlampe som gir leselys der det trengs.

Å tilpasse belysningen er nøkkelen

Med dimming kan du tilpasse lyset til det som er best for akkurat deg. Takket være moderne LED-teknologi får man kjøpt veldig energiøkonomiske skrivebordslamper.

Slik unngår man også problemer med lamper som blir varme.

Hos Inter Revisjon ble enden på visa å la bordlampen bli stående, til låns fra Lindbak inntil videre. Og innkjøper Jorun Laugen erklærte at det var nødvendlig å se på belysningen på alle kontorene.

Når var sist gang du sjekket belysningen i dine kontorlokaler?