Guide til god belysning på kontoret

Er du klar over at belysningen på kontoret kan påvirke resultatet av arbeidet vi gjør? Betydningen av godt lys på arbeidsplassen er stor – både som stimuli til effektivitet og som avgjørende helsefaktor.

Dårlig belysning er rett og slett ikke bra for kroppen, og konsekvensene er mange:

  • Dårlig kontorbelysning gjør oss slitne fordi kroppen kompenserer for dårlige lysforhold.
  • Dårlig kontorbelysning gjør at vi sitter feil, fordi vi tilegner oss usunne arbeidsstillinger for å se bra.
  • Dårlig kontorbelysning gir såre øyne, hodepine og belastninger i nakke, skuldre og rygg

Heldigvis finnes mange løsninger og produkter for å bedre belysningen på arbeidsplassen. Nytt av tiden er det økende fokuset på individuell tilpasning. Det er det mange gode grunner til.

Individuell tilpasning av kontorbelysning.

Mennesker har forskjellige behov for lys, avhengig av alder og type arbeid som utføres. Som vi skrev i denne artikkelen, skyter lysømfintligheten i været når vi passerer 30 år.

En 60-åring trenger 5-6 ganger så mye lys som en 20-åring.

Verdien ved å skreddersy belysningen for hver enkelt ansatt er stor.
Å velge belysningsprodukter med mulighet for individuell lysstyring (som for eksempel en skrivebordslampe), gir maksimal fleksibilitet for de ansatte og for bedriften.

Ved å plassere en skriverbordslampe på hver arbeidsplass, får hver enkelt en god ergonomisk lysløsning –samtidig som det reduserer den generelle belysningen i rommet.

Med individuell tilpasning som et utgangspunkt, kan du starte med å optimalisere både kontorområder og arbeidsplasser for godt lys.

Belysning for kontorlandskaper

Mange sitter i åpne landskap, noe som gjør belysning til en utfordring. Hvordan skaper man en belysning som er bra for alle?

Innfelte takarmaturer med direkte lysdistribusjon er godt egnet til generell belysning i kontorlandskap. Det gir lokalet et ryddig og estetisk inntrykk, med rene linjer. Den mikroprismatiske optikken, som reduserer lysintensiteten
og risikoen for blending, gjør det enklere å flytte på arbeidsplassene i kontorlandskapet.

Ved også å bruke en LED skrivebordslampe på hvert skrivebord, sikres optimale belysningsforhold for hver bruker.

En annen mulig løsning som gir stor fleksibilitet og lave installasjonskostnader, er frittstående gulvarmaturer som enkelt kan kobles fra og flyttes.
De har en kombinasjon av direkte og indirekte lysdistribusjon, noe som gir både en behagelig generell belysning og et godt arbeidslys – spesielt i kombinasjon med LED skrivebordslamper.

Med pendelarmaturer kombineres direkte og indirekte lysdistribusjon, noe som gir en behagelig allmenbelysning samt god belysning av arbeidsområdet.
Lyset reflekteres fra taket og gir karakter til rommet.

Den mikroprismatiske optikken gjør det mulig å flytte rundt på arbeidsplassene innenfor kontorlandskapet, uten å måtte flytte på armaturene. LED skrivebordslamper gir en fokusert mengde lys akkurat der det trengs mest.

Løsninger med innfelte lyssarmaturer og skrivebordslamper er både funksjonelle og kostnadseffektive.

Se belysningsprodukter fra Lindbak her

Belysning for cellekontorer

For cellekontorer er en løsning med generell belysning og direkte lys en smart investering. Dette skaper et ryddig og estetisk inntrykk av rommet, og sørger for myke overganger mellom flatene i rommet.

I kombinasjon med en LED skrivebordslampe, blir dette en ypperlig arbeidsplassbelysning. Innfelte armaturer passer spesielt godt til kontorer med lav takhøyde.

Et annet eksempel er å bruke pendelarmatur med både direkte og indirekte lysdistribusjon. Dette gir en behagelig generell belysning samt god belysning
av arbeidsområdet når den er plassert riktig.

Lyset reflekteres fra taket og gir karakter til rommet. En LED skrivebordslampe retter en fokusert mengde lys akkurat dit man trenger det mest.

Arbeidstilsynets anbefalinger for kontorbelysning

Ettersom belysning er knyttet til helse og ergonomi, har Arbeidstilsynet helt klare anbefalinger og retningslinjer for belysning på arbeidsplassen.

Arbeidstilsynet forklarer god belysning med at arbeidsfeltet og områdene rundt har mest mulig lik lyshetsgrad. Her framheves god allmennbelysning og eventuelt også punktbelysning.

Et annet viktig moment i anbefalingene fra Arbeidstilsynet er å unngå reflekser og blending. Blending er det største og vanligste belysningsproblemet på mange arbeidsplasser, og deles gjerne inn i 4 hovedtyper:

  • Direkte blending fra vindu og lysarmatur.
  • Refleksblending via blanke flater som dataskjermflater, arbeidsbord, vinduer, plakater, bilder og vegger
  • Kontrastblending hvor forskjellen mellom mørke og lyse flater og er svært stor.
  • Overgangsblending, hvor øyet blir utsatt for plutselige forandringer i belysning

Her kan du lese hva arbeidstilsynets krav og anbefalinger for kontorbelysning.

Spør oss om belysning

Belysning er et av fundamentene til et godt arbeidsmiljø, men det kan være vanskelig å vite alle detaljene som får fram det beste i helheten.

Lurer du på hvordan du kan skape god belysning på din arbeidsplass? Ikke nøl med å ta kontakt – vi er her for deg!