Bli mer effektiv på ditt hjemmekontor - Slik optimaliserer du din arbeidsplass hjemme

Hjemmekontor kan faktisk øke produktiviteten vår. En studie fra Stanford University viste at de ansatte ved et stort kinesisk reisebyrå ble 13 prosent mer effektive da de jobbet hjemmefra. Under normale omstendigheter er det litt over en tredjedel av norske arbeidstakere som jobber hjemmefra, enten fast eller ved behov, ifølge en rapport fra Fafo i 2018.

I dag er det for mange like enkelt å jobbe hjemmefra som du ville gjort hvis du var på kontoret. Hva som er det perfekte hjemmekontoret varierer fra person til person, og for å oppnå den samme effektiviteten hjemme som på jobb bør jobboppsettet ditt i størst mulig grad gjenskapes hjemme. Har du en fast plass eller ønsker du en løsning som enkelt kan rigges opp og ned, men som fortsatt gjør at du kan jobbe effektivt? Hva som er det perfekte hjemmekontoret vil også variere fra person til person,

Her er noen tips og løsningsforslag til hvordan du blir effektiv på ditt hjemmekontor.

1. Lag deg gode morgenrutiner

Det lønner det seg å holde på morgenrutiner som å få på seg klær og pusse tenner. Det signaliserer til hjernen din at det er tid for jobb.


2. Vær disiplinert: Planlegg dagen og hold deg til faste arbeidstider

Å lage en struktur på dagen din kan hjelpe deg med å jobbe bedre hjemme. Finn et system som fungerer for deg og sett gjerne oppgaver og pauser. Sett tidsfrister for deg selv slik at du holder tidsplanene du har satt deg, og informer folk rundt deg om at du har kontortid. Det er viktig å huske at flytende grenser for når du jobber kan gå ut over både effektivitet og familieliv, så respekter din egen arbeidstid.

3. Spis sunt, ta pauser og beveg deg!

Sørg for å ha skikkelig mat i huset og hold på gode matrutiner, selv om du jobber hjemmefra. Ellers kan det går utover bade energinivå og humør.

Husk at å ta pauser faktisk kan gjøre deg mer produktiv. På arbeidsplassen får du naturlige avbrekk på møter, i samtale ved kaffemaskinen og i lunsjen. På hjemmekontoret må du ta initiativ til pausene selv. Ofte jobber man for lenge i ett strekk uten å ta pause, og da synker effektiviteten ut over dagen. På hjemmekontoret blir det også enda mindre bevegelse enn på jobben, og du får heller ikke turen til og fra jobb. Bruk minst en av pausene i løpet av dagen til å gå deg en tur.

KAFFE OG VANN

KAFFE OG VANN

Vi har kaffeløsninger til ditt hjemmekontor.

Se produkter her.

4. Sørg for en god arbeidsplass eller sone

Å ha en dedikert kontorplass gjør det enklere å holde private og jobb atskilt. Forsøk å holde områdene dine separate og sørg for et sted der du ikke blir distrahert for mye og kan konsentrere deg om oppgavene. Gjør også hjemmekontoret til en hyggelig og god arbeidsplass hvor du trives og kan ha orden i sakene. Sørg for at du har riktig arbeidsstilling, bra belysning og en ryddig og oversiktlig arbeidsplass etc.

Slik får du en god ergonomisk arbeidsplass

Her er tips til møblement som sørger for god helse gjennom en hel arbeidsdag hjemme:

Handle på nett:

Nå kan du enkelt selv handle dine favoritter til hjemmekontoret

Handle her:

Visste du at noen av våre kontorstoler bidrar til aktiv sittestilling?

Les mer her

5. Sørg for å ha tekniske hjelpemidler som gjør at du jobber effektivt og sikkert

Gjør det enkelt for deg selv. Har du en god skjerm, PC og printer til ditt hjemmekontor? Hvilket utstyr som passer den enkelte vil variere, men ofte er skjermer, PCer, mus og tastatur, webkamera og headsett være relevant for å kontakten med kontoret.

Slik får du hjemmekontoret ditt til å fungere teknisk og sikkert

Her er noen anbefalinger til hjemmekontoret:

En ekstra skjerm gir ofte et mye mer effektivt og ergonomisk på dette oppsettet enn kun på den bærbare-PCen. Kombinert med gode hodetelefoner og en kopp kaffe blir dette rett og slett en bra dag på jobben. Hvis man for eks. må sitte ved spisebordet, og ikke ønsker å ha et "kontor" stående fast kjøkkenet finnes det heldigvis enklere løsninger som enkelt kan rigges opp og ned, men som fortsatt gjør at du kan jobbe effektivt.

6. Unngå unødvendige avbrytelser og distraksjoner

Det er lett å la seg distrahere av e-poster, nyheter på nett og oppdateringer i sosiale medier. Trenger du å konsentrere deg om en oppgave kan det være en god ide å skru av alle varsler om innkomne meldinger for å kunne jobbe uforstyrret en periode.

Sørg for å minimere fristelsene som fører til at du ikke får jobbet så effektivt som du ønsker, og sett gjerne på musikk som bidrar til å fokusere og å komme i en produktiv sone. Legg inn oppgaver i kalenderen som forteller kolleger om tidspunkt der du vil unngå avbrytelser.

Dersom du har barn som er hjemme fra skole eller barnehage så lag gjerne gode avtaler og kjøreregler og ta avklar pauser der dere skal være sammen. Om dere er to foreldre så bytt gjerne på slik at dere har mulighet til å holde konsentrasjonen oppe.

Ikke minst - Vær bevisst på hva som fungerer best for at du skal være produktiv mens du arbeider utenfor kontoret.

Lykke til med en effektiv hverdag hjemme!