Kaffe – fra viltvoksende bær til populær drikk

Kaffen har gått en lang vei siden en hyrde i Etiopia ifølge myten stusset over at geitene hans ble så oppkvikket etter å ha spist noen ukjente grønne bær. I dag kan du være din egen barista og drikke kvalitetskaffe på jobben.

Kaffen kan spores helt tilbake til 1400-tallet i Etiopia, hvor den etter sigende ble oppdaget av en hyrde. Senere ble den spredd via Jemen og en havneby der til resten av verden. Navnet på havnebyen? Mokka!

De arabiske kaffebønnene kom til Europa midt på 1600-tallet, men det tok hundre år før den var utbredt over hele kontinentet. Utbredt er kanskje feil ord, det var nemlig stort sett de rike, som prester og godseiere som hadde råd til denne dyre og eksotiske drikken.

Kaffeerstatning under andre verdenskrig

På 1900-tallet ble kaffen allemannseie, også i Norge. Men med utbruddet av andre verdenskrig ble det slutt på kaffeimport. I den grad kaffe var tilgjengelig, var det som rasjoner på 10 gram per person per uke. Det kunne i beste fall strekkes til to tynne kaffekopper i uka.

Kaffeerstatning ble redningen. Kreativiteten vokste med nøden og folk brukte både tørket og brente sukkerbeter, erter og røtter fra den gule grøftekantblomsten geiteskjegg, for å nevne noe.


Kvalitetskaffe for alle

- Kaffe er stor business og faktisk verdens nest mest etterspurte råvare, etter råolje. I dag er ikke kaffe noe man har i seg for å stille koffeinbehovet, det er en kvalitetsdrikk som nytes, også på arbeidsplassen. Når arbeidslivsforskere i tillegg sier at småpraten under kaffepausene faktisk bidrar til kreativitet og produktivitet, er en god kaffemaskin en fin investering for bedriften, sier Simon Kahn, fagleder for kaffe i Lindbak.