Utnytt plassen – slik innreder du et lite kontor

Det å ha et lite kontor kan være en utfordring, men utnytter du plassen godt og innreder smart, kan en liten kontorplass oppleves som den perfekte arbeidsplassen.

Arbeidstilsynets anbefalinger

Hver ansatt bør ha minimum 6 m2 til rådighet på egen arbeidsplass. Dette er Arbeidstilsynets anbefaling for at grunnleggende krav til arbeidsmiljøet skal tilfredsstilles, enten du sitter i åpent kontorlandskap eller har et eget cellekontor.

I et åpent kontorlandskap, hvor skillelinjene mellom «min og din plass» gjerne er utydelige, er dette vanskeligere både å måle og overholde. Har du ditt eget cellekontor med fire vegger er det imidlertid mye tydeligere hvor mye eller lite plass du har til rådighet. En forventning om at du i større grad skal oppbevare det kontorutstyret du trenger på ditt eget kontor, gir også utfordringen med å få plass til alt.

Liten plass - smarte løsninger

Med de riktige møblene og det riktige kan interiøret selv et lite kontor bli et komfortabelt sted for å utføre det daglige arbeidet ditt. Det kan til og med oppleves som både praktisk og koselig, bare du gjør de riktige vurderingene i planleggingsprosessen.

8 tips til hvordan du går fram for å utnytte plassen på et lite kontor:

1. Utnytt høyden

Det første du bør tenke på når du skal innrede et lite kontor, er å bruke den plassen du har til rådighet, og da er det særlig viktig å utnytte høyden. En kommode kan være både praktisk og stilig, men med godt over en meter opp til taket, som du dermed ikke utnytter, blir også kommoden straks mindre praktisk.

Med et høyt skap eller en høy hylle, kan du få dobbelt så mye plass til oppbevaring, på samme gulvareal, og på et kontor hvor det allerede kan være lite gulvplass, kan dette utgjøre mye.

Kombinerer du en kommode med å ha hyller på veggen over denne, vil du også få utnyttet plassen på en mye bedre måte enn ved å bare ha kommoden stående med en tom vegg ovenfor.

Har du plass til å ha en plante på kontoret, bør det ikke være en selvfølge at denne skal stå på gulvet. Kan den stå oppå et skap eller en hylle utnytter du plassen bedre, og kan du sette planten på en kasse med lokk, blir planten mer synlig samtidig som du skaper deg en oppbevaringsplass i kassen under, til ting du bruker sjelden.

2. Velg møbler etter behov

Med lite plass sier det seg selv at du også må tenke deg nøye om når du skal velge kontormøbler. Er det ett punkt du ikke skal inngå kompromiss på, så er det valg av kontorstol.

Slik velger du riktig kontorstol

Sitter du ved en pc store deler av dagen, er det viktig med en ergonomisk riktig sittestilling, slik at du unngår belastningsskader som en følge av feil belastning av muskler og ledd.

Aktiv sittestilling med ergonomiske kontorstoler

For å spare plass er det mer hensiktsmessig å heller velge et arbeidsbord med en mindre bordplate enn du ellers ville valgt. I mange tilfeller kan du klare deg fint med et en bordplate som er 30-40 centimeter dyp, for å få plass til laptop og annet utstyr du bruker jevnlig gjennom dagen. Skjermen bør uansett plasseres på en monitorarm som festes i bordplaten, slik at du får den opp i riktig høyde og samtidig får frigjort plass på bordplaten.

For optimal sittestilling er det lurt å velge et bord som kan justeres i høyden, eventuelt et bord som har en fast høyde basert på en korrekt innstilt kontorstol.

Hender det at du har kortere møter på kontoret ditt, med for eksempel kolleger eller kunder, er det nødvendig med en ekstra stol til dette. Dersom dette kun skjer sporadisk, er det lite hensiktsmessig med en stol som står og tar opp plass uten at den blir særlig brukt. Da kan det heller være lurt å velge en sammenleggbar stol som kan stå bak døra eller på et annet hensiktsmessig sted, når den ikke er i bruk.

Til sist når det gjelder valg av møbler, er det smart å ha enkelte møbler med hjul, som dermed enkelt kan flyttes på ved behov. En skuffeseksjon som får plass under arbeidsbordet - men kan flyttes unna veien ved behov - er et godt eksempel på dette.

3. God og variert oppbevaring

Å ha nok plass til oppbevaring er ofte ikke nok. Blir ting liggende åpent i hyller kan dette fort se lite pent ut og skape visuelt støy, som forstyrrer når du skal arbeide. Rot tar større plass enn ting som ligger samlet og systematisk, og føler du allerede at du har lite plass til rådighet kan rotet bidra til å forsterke denne følelsen.

Med skuffer og sorteringshyller for papirer og eventuell post, får du både bedre oversikt og et kontor som straks ser ryddig ut, og føles større. Det samme gjelder bruk av esker til kontorrekvisita og lignende.

Se vårt utvalg i nettbutikken her

4. Gi ting sin faste plass

Sørger du for at alt på kontoret har sin faste plass, blir det også enklere å få lagt ting unna veien når du ikke trenger dem. Med egne soner i hyller og skap, for teknisk utstyr som ledninger og ladere, penner og tusjer til whiteboard, møtenotater, permer med kunderelatert informasjon, og lignende, blir det fort naturlig å legge utstyret der det hører hjemme.

5. Kabler og ledninger unna veien

Blant de mange små tingene som bidrar til helheten på en positiv måte, er at kabler og ledninger håndteres på en praktisk og ryddig måte. Er det snakk om nettverkskabel, ledning til pc, skjerm og lampe, og til mobillader, blir det potensielt mange ledninger og kabler rundt pulten. Med bruk av utstyr som kabelkurv, kabelrenne og kabelstrømpe kan du få samlet flere ledninger sammen, og ledet dem samlet til uttak og støpsler, noe som bidrar til at arbeidsplassen din oppleves som betraktelig mer ryddig.

Slik får du en ryddig arbeidsplass

6. Godt lys er viktig

Med store vinduer og eventuelle glassflater inn mot de øvrige kontorlokalene, er ikke dette et problem. Utfordringen oppstår dersom du har hele vegger og bare ett vanlig vindu som kilde til naturlig lys.

Guide til god belysning på kontoret

En ting er at du trenger godt lys når du sitter og arbeider, for å unngå å bli sliten i øynene. Og, med god belysning - særlig hvis den synliggjør høyden i rommet - vil også rommet føles større og bli et mer komfortabelt sted å oppholde seg over tid.

Se vårt utvalg av belysning i nettbutikken

7. Ikke velg bort det personlige

Trivsel er viktig uansett størrelse på kontoret, men med et lite kontor er det enda viktigere å ikke nedprioritere de små tingene som bidrar til at du går fra å bare ha et praktisk kontor, til at kontoret blir et trivelig sted å være.

En plante eller blomst som bidrar med farge, et bilde av noe eller noen du setter pris på, er ting som bidrar til å gi kontoret et personlig preg. Dersom kontoret ditt er et bra sted å være, blir det også lettere å få jobbet godt, ved at du fokuserer mindre på ting som kan potensielt kan stjele fokus. En magnettavle med ting du har et positivt forhold til kan være en smart måte å avgrense dette på, samtidig som det er enkelt å bytte ut innholdet.

8. Prøv deg frem

Plassering av møblene og det øvrige interiøret har mye å si for hvordan du utnytter plassen, og dermed også hvordan du opplever rommet. Det er slett ikke sikkert at det første oppsettet du velger for møbler, hyller og skap er den optimale.

Prøv deg fram med ulike kombinasjoner og plasseringer før du slår deg til ro med hvordan du skal ha det på kontoret. På denne måten får du bedre sett om for eksempel plassen bak døra kan utnyttes bedre, eller om det kan fungere bedre å ta imot besøk eller gi bedre arbeidsro, dersom du vrir arbeidsbordet 90 grader.