2019 Lindbak Arntzen de Besche 0 J3 A1423

Slik velger du riktig kaffemaskin til kontoret

Ønsker du å tilby dine kolleger en god start på dagen med en kopp kvalitetskaffe? Eller er det tidkrevende å lage nok kaffe til møter og lunsj? Kanskje er tiden moden for å kjøpe ny kaffemaskin til kontoret.

En god kaffemaskin er enkleste vei til en god dag på jobb. Enten du skal i møte, holde en presentasjon, eller drive konsentasjonsarbeid på pulten din, så er kaffe en viktig del av arbeidsdagen. Samtidig har kaffe blitt mer enn bare en kilde til koffein. Vi ønsker renere kaffesmaker. Vi er obs på kaffens kvalitet og kaffebønnen som råvare. På mange måter nyter vi kaffe på same måte som vin. Den skal være fersk, smake godt, og være en kilde til nytelse.

Fersk kaffe som er brygget riktig har også en liten helsegevinst.
Det gjør at vi føler oss mindre uggen og oppblåst i magen.

Moderne bedrifter investerer i kaffemaskiner som håndterer både stort volum og som leverer god kvalitet – uansett situasjon. Målet er å gi den sosiale pausen, møtet, eller morgenkaffen en deilig aroma av ferske bønner brygget til perfeksjon.

Å kjøpe kaffemaskin til kontoret – noen huskeregler

Kaffemaskiner kommer i alle former og størrelser. Det finnes kaffemaskiner til bruk i forskjellige rom, alt fra mindre pauserom til store kantiner. Derfor er det smart å kartlegge hva slags volum du har behov for. Dette gjør du enkelt ved å finne ut hvor mange ansatte og besøkende som i snitt kommer til å bruke maskinen.

Videre bør du kartlegge:

  • Samtidighetsfaktor: hvor mange kommer til å drikke kaffe samtidig?
  • Fleksibilitet: hvor stort er behovet for å brygge ulike typer kaffe?
  • Bruksmønster: har dere behov for å brygge større mengder kaffe til spesielle anledninger?
  • Kvalitet: hvor viktig er kvaliteten på kaffen som blir servert?
  • Tilleggsfunksjoner: har dere behov for funksjoner som tevann, kullsyrevann og kaldt vann?


Hvis du følger denne sjekklisten, har du med stor sannsynlighet snevret inn antall potensielle maskiner. Når du så skal ta kontakt med en leverandør, bør du sørge for at de har høy kompetanse på kaffebrygging, teknikk og maskinenes oppbygging. Der er det nemlig store kvalitetsforskjeller.

En grei huskeregel er å be be om informasjon om hva som skjuler seg bak dekselet.

På innsiden av en kaffemaskin

En kaffemaskin består av fire deler som avgjør om du får brygget nok kaffe, og om det du får i koppen smaker godt eller ikke.

1. Varmtvannsforsyning

Den første delen i en kaffemaskin er varmtvannsforsyningen, eller vanntanken. Varmtvannsforsyningen er en viktig, men undervurdert del av en kaffemaskin.

De beste forsyningene styres av noe som heter PID. PID står for datastyrt temperaturkontroll, som gir helt ned til en tidels riktig tempeperatur på vannet. Dette sørger for perfekt temperatur i koppen, og du unngår at kaffen smaker surt eller beskt.

2. Kaffekvern

Hvilken kvalitet på kornet ønsker du? Kaffekvernens oppgave er å male bønnene fra beholderen til fine korn.

En god kaffekvern maler bønner i eksakt samme størrelse, noe som er viktig for at hver kopp med kaffe skal få samme, gode smak. Riktig malingsgrad til bryggemetoden du har i kammeret, er en av de viktigste kriteriene for å få god kaffe.

3. Bryggekammeret

Du kan velge mellom to typer bryggemetoder i bryggekammeret. Metodene gir vidt forskjellig smak med samme kaffebønne. Den enkleste metoden kalles trykkbasert brygging.

Ved trykkbasert brygging kjøres det ut en espresso, som så tilsettes vann fra vannforsyningen.

Den andre metoden kalles filterbrygging. Filterbrygging gir langt større fleksibilitet. Du får mer kontroll og kan lage flere tilpasninger på kaffen. I filterbryggeren sitter det et metall eller nylonfilter, hvor du kan justere trykk, vakuum og luft som påvirker smaken.

Filterbrygging gir derfor større variasjon og er ofte det beste alternativet i bedrifter hvor folk har ulike preferanser for hva god kaffe er.

4. Avfallssystemet

Den siste bestanddelen i maskinen er avfallssystemet. Utformingen av avfallssystemet avgjør hvor enkelt det er å foreta rengjøring, rens og service på maskinen.

En kaffemaskin er altså ikke veldig komplisert, men det er stor forskjell på byggekvaliteten hos de ulike merkene og leverandørene.

Så hvilken maskin skal du velge?

Verden hadde vært enkel om det fantes en fasit, men det gjør det altså ikke. Moderne kaffemaskiner til kontoret kommer i uendelige utsmykkinger, størrelser og fasonger. Det viktigste er at du velger en maskin som tilfredsstiller kravene om volum og kvalitet. Allikevel er det noen leverandører som skiller seg ut:

Disse produsentene har gjennomgående god byggekvalitet. Her er noen av modellene du kan velge:

Men hva koster det?

For å regne ut den reelle kostnaden med en kaffemaskin, bør du regne ut kost pr kaffekopp – ikke utelukkende kostnaden ved selve maskinen.  En «dyr» maskin til 50.000 kan gi samme pris pr kopp som en billig variant, særlig på grunn av lavere servicekostnader.

Typisk kan du forvente en pris fra 1,50 kr pr kopp – inkludert leie på maskinen. Prisen avhenger av volum.

Før du signerer leieavtale

En kaffemaskin er et produkt du skal leve lenge med. De beste maskinene har en levetid på 10 år, men som med alle andre kontormaskiner kan det oppstå problemer i løpet av leietiden på 3-5 år.

Sørg for at leverandøren har gode serviceavtaler. Som en vanlig regel bør leverandøren være innom hver 6. uke for kontroll og rens, og samtidig levere kaffe til maskinen.

Fleksibel Leie Tjeneste Overlay Kvadrat Smidig Kontor 1080x1080 Lindbak

Spør oss om kaffemaskiner!

Lindbak tilbyr våre kunder å teste en av våre bestselgere i 2-4 uker for å vise frem kvalitet og enkelhet i drift. Det eneste man betaler for er kaffen man drikker.

I Lindbak har vi over 20 års kompetanse på kaffe og kaffemaskiner. Vi hjelper deg å lage fersk og god kaffe, og finne en maskin som passer til bedriftens behov – uansett størrelse.

Du finner oss i en av våre 29 avdelinger i Norge. Har du spørsmål er det bare å ta kontakt. Vi er her for deg!

Ta kontakt