Riktig kontorstol og god sittestilling er viktig med tanke på både komfort, konsentrasjon og produktivitet. Her gir vi deg tips om hvordan du velger riktig kontorstol.
Individuell tilpasning er viktig
Jobber du på et kontor, er sjansen stor for at du sitter stille i flere timer i løpet av arbeidsdagen. For å kunne prestere så godt som mulig, og unngå belastningsskader som følge av feil sittestilling, er det nødvendig å ha en kontorstol og et arbeidsbord som er tilpasset din egen lengde og vekt.
Alvorlige konsekvenser
Konsekvensene av det motsatte, er potensielt store. For det første kan en ukomfortabel sittestilling føre til at du blir ukonsentrert og mister fokus, og at du dermed blir mindre produktiv enn du kan og bør være. I tillegg risikerer du over tid å få smerter i for eksempel skuldre, nakke, rygg og knær. I verste fall kan disse smertene bli kroniske og gjøre at du blir sykemeldt.
For å sitte riktig er det viktig at arbeidsbordet tilpasses etter stolen, og ikke omvendt. Gevinstene ved en ergonomisk sittestilling er bedre trivsel, større produktivitet og redusert risiko for helseplager.
Mona Talgø, Interiørkonsulent i Lindbak
Hva er den riktige kontorstolen?
Kontorstoler kommer i mange prisklasser og mange ulike funksjoner, men det vil alltid være noen funksjoner og faktorer du bør legge mer vekt på når du du skal velge riktig kontorstol:
1. Bruk av stolen
Hvor mye tid du tilbringer på kontoret påvirker igjen hvor mye tid du sitter stille ved arbeidsbordet. Er du mye på farten og kun på kontoret i kortere perioder gjennom dagen, kan du nok klare deg med en enklere stol med færre innstillinger.
Her er noen anbefalinger:
2. Stolens tekniske funksjoner
Justerbar høyde – Det finnes knapt kontorstoler uten høydejustering lenger, så dette punktet kan kanskje virke litt overflødig, men det er så viktig at vi velger å ta det med. En god sittestilling begynner med at stolen har riktig høyde – som betyr at føttene skal være på gulvet uten at du føler at det presser på baksiden av lårene.
Armlener – Noen klarer seg ikke uten, andre foretrekker helt klart at kontorstolen ikke har armlener i det hele tatt. Det som er sikkert er at dersom du skal ha armlener på kontorstolen din, må de være justerbare i høyden, og gjerne også i bredden. Med riktig bruk av armlener kan du få avlastet muskulaturen i skuldrene og nakken, og dermed bli mindre sliten av å være på jobb.
Funksjonelt sete – for at du skal kunne sitte optimalt, og ha muligheten til å variere sittestillingen i løpet av dagen, bør setet både kunne justeres i dybden og kunne tiltes framover og bakover. Dersom setet ikke kan justeres i dybden, kan du oppleve at stolputa presser mot baksiden av leggene, noe som kan gi dårligere blodsirkulasjon og påfølgende ubehag.
Uavhengig ryggstøtte – Ryggen på stolen bør kunne justeres uavhengig av setets stilling. Ryggen bør altså kunne legges bakover og rettes opp igjen, uten at setets posisjon også må endres.
Støtte i korsrygg og nakke – God støtte i korsryggen og muligheten til å hvile nakken mot en nakkepute er viktige bidrag til en behagelig sittestilling. Særlig nedre del av ryggen får stor belastning når du sitter, og da er det viktig at du har forutsetninger for å sitte så avslappet så mulig, men likevel stabilt. Nakkestøtte er i utgangspunktet mindre viktig, men som en variasjon og avlastning gjør den stor nytte, og bør velges der det er mulig.
God pute som puster – Sitter du mye på stolen er det viktig at puten av god kvalitet og har de riktige egenskapene. Er den for hard kan dette skape ubehag, og er den for myk kan du oppleve at det føles som om du sitter ustabilt. For optimal komfort er det i tillegg viktig at puten er laget i et stoff som puster godt.
3. Riktig sittestilling
En ting er å ha de riktige funksjonene på plass, men det er noe annet å finne den optimale sittestillingen. Selv om preferansene vil variere fra person til person, er det noen grunnprinsipper du bør ha som utgangspunkt når du skal justere stolen og arbeidsbordet slik at du sitter komfortabelt over tid.
- Setet bør ikke være høyere enn at du får plassert føttene flatt på gulvet. Når du sitter i stolen i «jobbestilling» bør du også kjenne at korsryggen er i kontakt med stolens ryggstø.
- Mellom baksiden av leggene dine og forkanten av stolputen bør det være fritt rom.
- Når du sitter ved pulten og hviler armene på bordplaten, bør både kneleddet og albueleddene være i en 90º vinkel. Sørg for å være avslappet i skuldre, lår og legger når du skal høyden på arbeidsbordet.
- Fokuser på at underarmene skal hvile avslappet på bordplaten, og unngå å ha så høye armlener at albuene er i permanent kontakt med armlenene. I motsatt fall kan du få spenninger i rygg og nakke som kan gi store smerter.
- Tilbringer du mye tid foran en dataskjerm, er det en tommelfingerregel at avstanden til skjermen skal være minst en armlengde, samtidig som øvre kant av skjermen ikke bør være høyere enn øynene dine.
Gjør det også til en regel at du reiser deg opp og går en tur minst en gang per time. Frisk luft og en runde eller to i ei trapp gjør godt for både kroppen og hodet, og bidrar til at du får løst opp spente muskler.
Vi fører et bredt utvalg av kontorstoler, fra blant annet Håg, Vitra, BackApp, RH, Interstuhl og Fritz Hansen. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker å finne ut mer om hva som kan være de riktige kontorstolene for ditt kontor.