I en videokonferanse kan deltakerne sitte på alt fra hjemmekontor til store møterom. Kravet er uansett det samme: Det skal være godt å møtes, og akkurat som fotballdommeren bør være usynlig, skal verken møbler, belysning eller teknisk utstyr distrahere deg i jobben du gjør med dine kolleger.
Utstyr må tilpasses rommet
Hjernen vår er så genial at den «skrur ned» bakgrunnsstøy, romklang og ekko, og lar deg fokusere på den stemmen du lytter til. Den justerer størrelsen på pupillene etter hvor mye lys det er på den du ser på, og den har til og med automatisk hvitbalanse.
- Når lyden kommer via en mikrofon klarer ikke hjernen skille stemmer fra støy like godt. Å snakke med en person som sitter tre meter unna deg, er ikke noe problem. Men hvis noen snakker i en enkel mikrofon på tre meters avstand i et vanlig rom, blir lyden håpløst dårlig. Det samme kan vi si om det visuelle. Med feil kamera, liten skjerm eller for dårlig lys i rommet gir det lite verdi å se skyggen av en kollega på videokonferanse. Derfor må du sørge for at utstyret og møterom er tilpasset hver andre, forklarer Andri Magnusson.
Magnusson påpeker at mikrofon og kamera ofte får for lite fokus.
Vi blir opptatt av skjerm og høyttalere, fordi det er det vi ser og hører. Men vår mikrofon og vårt kamera er kjempeviktig for at de vi kommuniserer med skal få bra lyd og bilde!