Fremtidens hjemmekontor

På fremtidens hjemmekontor trengs det gode kontormøbler og tekniske hjelpemidler, slik at ansatte både kan jobbe optimalt og unngå helsemessige plager. Her er utstyret du trenger.

Fullverdige kontormøbler

Bilde: Flokk
En god ergonomisk kontorstol er viktig for god kontorhelse hjemme

I en periode preget av unntakstilstand, har mange med hjemmekontor jobbet ved kjøkkenbordet eller lignende midlertidige løsninger. Med de positive erfaringene mange har gjort seg angående hjemmekontor, kombinert med behovet for at færre samles på arbeidsplassen på grunn av smittefare, vil det i fremtiden være mange som får hjemmekontoret som en fast arbeidsstasjon – hele uka eller deler av den.

Dermed oppstår det også et behov for å legge bedre til rette for nettopp dette, med kontormøbler og hjelpemidler som gjør at de ansatte kan sitte ergonomisk riktig og unngå slitasjeskader som en følge av feilbelastning over tid.

Et grunnleggende utgangspunkt er å ha arbeidsbord og kontorstol som kan justeres i korrekt høyde i forhold til hverandre. I tillegg er det viktig å tenke på utstyr som monitor-arm til skjermen, mus, underarmstøtte og lignende.

Les mer om kontormøbler for ergonomisk sittestilling.

Godt arbeidslys

Godt arbeidslys er kanskje noe du ikke tenker over før det mangler, men alle som har sittet over tid med arbeid som krever fokus, vet at godt lys er viktig for å unngå stor belastning på øynene og tilhørende hodepine.

Naturlig lys er vel og bra, men har den ulempen at det gjerne endrer seg gjennom dagen, i takt med at sola forflytter seg. Det beste er derfor å ha gode arbeidslamper som sørger for riktig og stabilt lys gjennom hele dagen. Alt etter hvordan du sitter og hva du skal gjøre, er det viktig at lampen(e) har innstillingsmuligheter som gir deg akkurat det lyset du har behov for. Godt og riktig lys er også viktig med tanke på gjennomføring av gode videomøter, som jo har blitt en viktig del av arbeidsdagen på hjemmekontoret.

Teknisk utstyr - kamera og hodetelefoner

For å få gode møter på plattformer som Teams, Whereby, Zoom og lignende, er det viktig med riktig utstyr.

Gode hodetelefoner bidrar ikke bare til god lyd, men gjør også at du får stengt ute eventuell bakgrunnsstøy der du sitter. Dette gjør at det blir lettere å holde fokus, samtidig som de du har møte med slipper at lyden fra din stue eller ditt kontor forstyrrer samtalen.

Kameraet på PC-en kan fungere godt nok i enkelte situasjoner. Ofte kan det imidlertid være praktisk med et kamera som ikke har en låst plassering øverst på skjermen, og som har vidvinkel-funksjon og dermed fanger opp mye mer av det som skjer i rommet. Velg et webkamera som har innebygd software, som gjør at funksjonaliteten utvides og forbedres fortløpende.

IT-sikkerhet/Programvare

Større selskaper har gjerne større bevissthet rundt IT-sikkerhet enn mindre aktører, men hacking og virus forekommer hos selskaper i alle størrelser.

Med noen få og enkle grep kan du imidlertid få et hjemmekontor med maskinvare som er oppdatert og trygg, og dermed ivaretar den nødvendige sikkerheten både når det gjelder informasjon om egen virksomhet og informasjon som omhandler kundedatabasen.

Les våre 6 tips om IT-sikkerhet på hjemmekontoret

Skille mellom «hjem» og «hjemmekontor»

Mens det øvrige vi har snakket om i stor grad er nødvendigheter på ethvert hjemmekontor, er dette i større grad en individuell vurdering som avhenger av den enkeltes hjem og muligheter. Har du hjemmet for deg selv på dagtid og kan ha kontormøbler i en stue, kan det godt være dette fungerer optimalt for deg.


Er det derimot flere hjemme, og små unger som kommer tidlig hjem fra skolen og ønsker å bruke husets allrom, kan det vært lurt å gjøre et klart skille mellom hjemmekontoret og det øvrige hjemmet.

Det optimale er selvfølgelig å ha et eget rom, men har du ikke dette til rådighet kommer du også langt med skjerming som minimerer den visuelle støyen, i kombinasjon med de lyddempende hodetelefonene.

Se utstyr for skjerming av kontorplassen

Her finnes det mange løsninger i ulike materialer og farger, slik at arbeidsstasjonen blir mest mulig effektiv, samtidig som den gjør minst mulig «inngripen» i det øvrige interiøret i hjemmet.

Les også om fremtidens arbeidsplass