Mens Robusta har fått stempel som den litt «simple pulverkaffen», er Arabica som oftest blitt forbundet med en mildere og søtere smak. Men er det egentlig så enkelt?
- Robusta er nok bedre enn sitt rykte, og det er blitt utviklet nye arter av den som er mildere i smaken enn den originalen. Men i Lindbak bruker vi stort sett Arabica fordi det er den smaken som de aller fleste foretrekker, sier Simon Kahn, fagleder for kaffe i Lindbak.
Milde Arabica
Det var botanikeren Carl von Linné som ga verdens mest populære kaffe navnet Coffea Arabica, noe som betyr arabisk vin. Navnet er blitt stående, selv om vi nå vet at kaffen kommer fra Etiopia og ikke fra den arabiske halvøy. Og om det ikke er en vin, blir den bedømt som det av høyt utdannede kvalitetsdommere.
Arabica vokser i høylandet, gjerne over 2000 meter. Det gjør at den vokser saktere enn slektningen fra lavlandet, Robusta, og den får en dypere og mildere smak.
Koffeinrike Robusta
Robusta som egentlig heter Coffea Canephora, inneholder jevnt over dobbelt så mye koffein som Arabica. Høyere koffeininnhold, høyere innhold av antioksidanten klorogensyre og mindre sukker, alt dette gir Robusta en mer bitter smak enn Arabica. Den bitterheten oppleves av mange som «sterk», noe som gjør at Robusta gir mye smak til pulverkaffe.
Høyt innhold av både koffein og klorogensyre gjør for øvrig planten lite populær hos insektene, noe som har gitt den tilnavnet Robusta.
Mer enn bare bønnen som bestemmer smaken
Det å produsere god kaffe handler om mer enn bare å ha en viss type kaffebønner.
- Hele produksjonslinja, fra tørking, brenning, maling og brygging har utrolig mye å si for smaken. Om Arabica har en mild og rund smak, kan den ende opp med å smake vel så bittert som Robusta om det ikke er kvalitet i hele linja. Derfor følger vi opp våre kunder såpass tett som vi gjør, for å sikre at god kaffe forblir kaffe, også etter brygging på arbeidsplassen, forklarer Simon Kahn.