God kaffe strekker seg lengre enn til smaksløkene. I dag spiser og drikker vi også med samvittigheten, og på mange måter har samvittighet blitt er den 6. smaken. Kaffe som er produsert med respekt for kaffearbeidere og miljøet smaker ganske enkelt bedre.
God kaffe med god samvittighet
Det finnes smått utrolige 10 000 smaksløker i munnen. Hver smaksløk inneholder 50–100 smaksceller, og det er disse som får oss til å reagere på at noe smaker surt, salt, søtt, bittert og umami.
Den 6. smakssansen utløses i samarbeid mellom hode og hjerte. Det er her den virkelig gode ettersmaken sitter. Vi foretrekker kaffe som er dyrket med omsorg til mennesker og miljøet. Undersøkelser viser også at forbrukere synes at kaffe smaker bedre hvis den er miljømerket.
Med andre ord – god samvittighet smaker godt.
Fordeler med klimavennlige kaffeløsninger
For ti år siden var ikke nordmenn like opptatt av miljøkriterier ved innkjøp av kontorutstyr. I dag har både forbrukere og bedrifter en helt annen kunnskap og innsikt i hva som foregår i de ulike leddene næringskjeden.
Den nye innsikten har skapt press til å endre hele produksjonsforløpet på kaffe.
Kaffeprodusenter har fått mye kritikk for måten de har behandlet miljøet og kaffearbeiderne i Afrika og Sør-Amerika på.
Derfor har det svenske kaffebrenneriet Arvid Nordquist gått i front for å tenke miljø og fairtrade i produksjon av kaffe til arbeidsplassen.
De nye kriteriene for klimavennlig kaffeproduksjon gir både kortsiktige og langsiktige gevinster. Man kan blant annet nevne:
- Bedre arbeidsforhold for arbeiderne
- Bedre økonomiske betingelser
- Omsorg for miljøet
- Omsorg for neste generasjon
- Motarbeiding av barnearbeid
- Fremming av demokrati
.. og naturligvis bedre kaffe.
Fra å ha pris som eneste kriterium for kaffemaskiner og kaffe til kontoret, betaler vi gjerne en krone eller to ekstra for å sikre miljøet.
Hos eksempelvis Arvid Nordquist går den ekstra kostnaden utelukkende til miljøsertifisering. For å få en slik sertifisering må produsentene dokumentere at produksjonen er miljømessig bærekraftig, og at arbeiderne blir behandlet bra – på alle måter.
100 % klimakompensert kaffe på kontoret
Å redusere miljøpåvirkningen i hele verdikjeden er en langtekkelig og omfattende prosess. Men steg for steg, har arbeidet gitt resultatet.
Aktivt miljøarbeid og fastsettelse av årlige mål for å redusere miljøpåvirkningen har vært viktige drivere. Det samme har bevisstheten rundt det å kun velge bærekraftig sertifisert kaffe.
Men verden blir dessverre aldri helt perfekt. Derfor kjøpes det 100% klimakvoter for miljøpåvirkningen som gjenstår – hele veien fra dyrkingsprosess og fram til kaffen når fram til butikkhyllene.
På denne måten bidrar hver kopp Arvid Nordquist kaffe som blir drukket til at det plantes trær i avskogede områder i kaffevoksende land, som igjen bidrar til en positiv klimapåvirkning, forbedrede jordforhold og vannressurser, samt økt plante- og dyreliv.
Det gir også nye økonomiske muligheter for de menneskene og lokalsamfunnene som er involvert.
Valg av kaffe signaliserer hvem bedriften er
Fokus på miljø og samfunnsansvar blir stadig viktigere i kampen om kundene. Kaffe synes kanskje å være en liten detalj, men i det store bildet styrkes miljøprofilen gjennom å vise at bedriften er gjennomsyret av kvalitetsbevissthet også ved å valg av kaffeløsning.
Vi velger miljøvennlige kaffeprodusenter
I Lindbak har vi vært knallharde på å velge kaffeprodusenter som kan tilby 100 % bærekraftig sertifisert kaffe. Det betyr at vi leverer kaffe fra blant annet Arvid Nordquist som har en rekke sertifiseringer med kombinasjoner av UTZ, Fairtrade, Rainforest Alliance og KRAV-sertifisert sortiment.
Sertifiseringene betyr at dyrkeren oppfyller et omfattende sett av kriterier, og at du som kunde hos oss kan være sikker på at en årlig tredjeparts kontroll sørger for at kriteriene for miljø og arbeidsforhold blir fulgt. Uansett hvilken kaffesort du velger, bidrar du til en redusert påvirkning på mennesker og miljø. Ditt valg gjør en forskjell!
Visste du at Arvid Nordquist støtter kvinnelige kaffeprodusenter for å bedre levekår, bærekraftig jordbruk og miljøvern?