Kenya Tur Lindbak Cemo kaffe vasking 2

Fra bønne til kopp

Bli med på kaffeplantasjen i Kenya

Visste du at kaffe egentlig er et bær? De er på størrelse med et kirsebær og kaffebønnene er steinene i bæret. De vokser på trær som først bærer frukt mellom to og fem år, ni måneder etter blomstringer er bærene modne, og en kilo ferdig brent kaffe krever rundt 5000 av dem. 

• Verdens nest største handelsvare (etter råolje)
• Nordmenn drikker nest mest i hele verden
• Gjennomsnittlig forbruk er 8,8 kg per person i året (Litt over 5 kopper om dagen)
• Største produsentland er Brasil
• 12,5 millioner gårder og 250 millioner mennesker jobber med kaffe
• Stammer fra Etiopia, og området Kaffa. Gikk videre til Jemen via havnebyen Mokka.

Kaffetrær

Kaffetrær er grønne trær eller busker som kan bli over 10 meter høye når de vokser vilt. Imidlertid er det vanlig praksis å beskjære kaffetrærne på plantasjer, og en normal høyde for dyrkede kaffetrær er vanligvis mellom to og fire meter. Denne høyden gjør det letter å gjennomføre innhøstingen som foregår for hånd.

For at kaffetrær skal trives og gi en god avling, krever de spesifikke klimatiske forhold. Den optimale temperaturen for Coffea arabica ligger mellom 18 og 21 grader, mens Coffea canephora, bedre kjent som "robusta", trives best ved temperaturer mellom 16 og 24 grader. Les mer om Robusta og Arabica her.

Trærne begynner å bære frukt mellom to og fem år. En til to ganger i året prydes treet av hvite blomster som gradvis utvikler seg til små bær. Inne i disse bærene finner vi kaffebønnene som rommet enten ett eller to frø. Det er disse frøene som til slutt finner veien til våre daglige kaffekopper.

Kaffebær

Etter en intens blomstring dannes fruktemner, og farmene må vente i 9 måneder før de modne kaffebærene kan høstes. Kaffebærene gjennomgår en fargeforvandlig fra grønt til rød, oransje eller gult avhengig av bønnetypen. Kaffebønnene vokser i par inni bæret og er beskyttet av en sølvhinne og en pergamenthinne. Pergamenthinnen er omgitt av et tynt lag med fruktkjøtt.

Simon Kahn, fagleder for kaffe forteller og viser oss kaffebærene

Vasking og tørking av kaffe

Det finnes ulike måter å prosessere kaffe på. En metode innebærer å tørke hele kaffebæret, hvor verken skallet eller fruktkjøttet fjernes før tørking, og dette gir ofte fyldig kaffe med stor munnfølelse. En annen tilnærming er å fjerne skallet med en type maskin eller for hånd, og deretter velge å behold eller fjerne deler av fruktkjøttet. For så at kaffebønnene vaskes før den legges til tørk.

I Kenya 

Våtmølle og tørrmølle

Sending og brenning av kaffe

Kaffe som kommer hovedsaklig fra Brazil, Colombia, Afrika og Indonesia fraktes stort sett i luftige sekker. Tar vi utgangspunktet i en av våre kaffeleverandører, Cemo, så fraktes kaffen direkte til deres brenneri i Kristiansand. Ved å hoppe bukk over de tradisjonelle eksportør- og importør-leddene kan de være sikre på at de betaler bonden det han skal ha. Det sikrer anstendige levekår for arbeiderne, og rom for å videreutvikle produksjonen. Slikt blir det god og bærekraftig kaffe av.

Rettferdig kaffe fra Cemo
Kaffe V3 Rv70 Ynwk Nathan Dumlao

Skal vi ta en kopp kaffe?

Vi tilbyr kaffemaskiner, ingredienser og vannautomater av høy kvalitet som er tilpasset dine behov og situasjonen du er i.
Ta kontakt