Frem til kaffetrakterne fikk sitt gjennombrudd på 1970-tallet var kokekaffe den rådende fremstillingen av kaffe i hjemmet. Kokekaffe gir en litt fetere og rundere munnfølelse, og er man litt forsiktig slipper man alt for mye grut i koppen. Mange sverger fortsatt til denne bryggemetoden på tur i marka og fjellet, men den er også like god på kjøkkenet hjemme.
Det er lett å tro at man skal bruke kokemalt kaffe til kokekaffe, og det kan man selvfølgelig gjøre. Ved å bruke filtermalt kaffe i stedet, vil man få en litt bedre ekstraksjon av kaffen og mer sødme i koppen. Det krever litt mer forsiktighet for å unngå grut i koppen, men vår påstand er at det er verdt bryet.
Et par praktiske tips på veien
Skaff deg oversikt over volumet med vann i kaffekjelen din. Hell for eksempel 1 liter vann i kjelen og finn deg et referansepunkt på innsiden av kjelen, slik at du vet du har 1 liter vann (eller annen fast mengde). Da vet du hvor mye kaffe du skal ha i og du kan forhåndsveie kaffen før du går ut på tur. Om du velger å bruke ferdigkvernet kaffe eller kverne bønner rett før bryggingen er opp til deg, men jo mindre tid det går mellom kverning og brygging desto mer aroma og smak vil du få. Lagre gjerne kaffen lufttett, kjølig og tørt før den skal brukes.
Lindbak tilbyr også porsjonsposer med filtermalt kaffe på 100 gram, disse er veldig praktiske og fine til kokekaffe på tur i ulike miljø. Vår kaffeleverandør Arvid Nordquist leverer 100% klimakompensert kaffe med flere sertifiseringer innen bærekraft, og vår leverandør Cemo Gourmet leverer 100 % sporbar og rettferdig kaffe. Med disse kan du drikke kokekaffen din med god samvittighet.
Oppskrift på god kokekaffe
Fremgangsmåten som vår fagleder for kaffe, Simon Kahn, bruker:
- Frisk og kaldt vann i en kjele, kok opp
- Hell i kaffen (60 gram pr liter hvis finmalt, 70 gram pr liter hvis kokemalt)
- Rør rundt med en pinne, eller hva du måtte ha tilgjengelig, ca. 20 ganger for å blande kaffen godt med vannet
- Sett kjelen til siden, gjerne på en varm og lun plass, men ikke på kok igjen
- Vent ca. 6-8 minutt for å få ut den gode smaken
- Nå vil det trolig ha formet seg en «kake» av kaffe i overflaten Bryt denne ved å forsiktig røre en eller to ganger
- Vent et par minutt slik at kaffen får sunket til bunnen
- Så er det bare å forsyne seg, men hell forsiktig for å unngå for mye grut i koppen
- Nyt kaffen og kos deg med resultatet